Lody – mroźny przysmak

Lody to zimny przysmak, który lubią wszyscy – wyjątkowemu smakowi tego deseru trudno oprzeć się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Lody można ogólnikowo opisać jako zamrożone, a przez to zmienione w konsystencję ciała stałego, napoje wodne lub mleczne. Tym, co decyduje w znaczącym stopniu o ich walorach smakowych, są różnorodne dodatki: od czekolady i cukierków, poprzez owoce i bakalie, po alkohol. Jak przystało na...

Czytaj

Wiele twarzy sernika

Sernik to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych rodzajów ciast, a jednocześnie też deser poddający się największej ilości metamorfoz. Jak wskazuje już sama nazwa, podstawą ciasta nazywanego w ten sposób jest ser, stanowiący główny element zasadniczej, słodkiej masy. W przypadku serników pieczonych jest to zawsze twaróg, ciasta przyrządzane na zimno wykorzystują zaś różne rodzaje białych serków, w tym także...

Czytaj

Sposoby na marchewkę

Do tego, że warzywa są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Stanowią cenne źródło witamin i minerałów, a na dodatek mają mało kalorii. Zawierają też błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warzywa możemy spożywać bez ograniczeń. To podstawa każdego zdrowego jadłospisu. Po niektóre warzywa sięgamy częściej, inne z kolei rzadziej goszczą na naszym talerzu. Do tych pierwszych zalicza się na pewno...

Czytaj